• Een kwart van de Nederlandse managers vindt het ingewikkeld om te bepalen waar de grens ligt tussen professionele relaties en privérelaties op de werkvloer.
  • Ze verschillen van mening over de vraag of je vrienden kunt zijn met collega’s die je aanstuurt.
  • Grofweg de helft ziet hier wel de voordelen van in, maar een vijfde is erop tegen.
  • Lees ook: Techbedrijven vaak minder divers en inclusief dan ze zelf denken

Een op de vier Nederlandse managers vindt het ingewikkeld om te bepalen waar de grens ligt tussen professionele relaties en privérelaties op de werkvloer.

Dat blijkt uit een met Business Insider Nederland gedeeld onderzoek van managementopleider ISBW onder 540 leidinggevenden.

Jonge managers tot 35 jaar ervaren de meeste uitdaging. Bijna vier op de tien van hen vinden het moeilijk om de balans te vinden tussen zakelijke en persoonlijke relaties met collega’s die zij aansturen.

Helft managers denkt dat je vrienden kunt zijn met collega’s

Over de vraag of je vrienden kunt zijn met collega’s die je aanstuurt, verschillen leidinggevenden sterk van mening. Grofweg de helft denkt dat het de teamdynamiek versterkt, terwijl een vijfde het resoluut verwerpt.

Een kwart van de jonge managers geeft zelfs toe dat bevriende medewerkers een streepje voor hebben. Drie op de tien managers heeft daarnaast een favoriete collega in het team.

Meer dan de helft van de managers geeft aan dagelijks bezig te zijn met het creëren van een prettige werksfeer. Toch lopen ze tegen uitdagingen aan. Een op de vijf managers is bijvoorbeeld bang dat complimenten die ze geven verkeerd worden opgevat als grensoverschrijdend gedrag.

Mannelijke managers maken zich hier vaker druk om dan vrouwelijke managers. Drie op de tien mannelijke managers stellen vrouwen op de werkvloer anders van feedback te voorzien dan mannen.

Uit een peiling van marktonderzoeker Ipsos bleek maandag ook al dat de helft van de werkende Nederlanders aangeeft dat er op werk duidelijke afspraken zijn gemaakt over ongewenst gedrag. Doordat het thema op de werkvloer is besproken, geven werknemers hun grenzen aan en gaan ze sneller tot actie over bij seksueel grensoverschrijdend gedrag.

LEES OOK: TU Delft mag vrouwelijke studenten geen voorrang geven voor de opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek